מאמרים/איך לעבור את הקיץ עם יוגה/

איך לעבור את הקיץ עם יוגה

צוות פורטל היוגה | יוגה וחיי היומיום

הקיץ כבר פה, בזה אין ספק.
בתור מורה ליוגה בתל אביב, אני שומע על סוגיית החום בקרב מתרגלי יוגה שחלקם לא תמיד מבינים למה אנשים שפויים מתעקשים לתרגל בחום הזה ועוד בלי מזגן. הדילמה עשויה להסתבך כאשר פתיחת חלון להכנסת אוויר מבחוץ מלווה בתוספת צלילים אורבניים שלא תמיד מעוררים השראה.
החום בפירוש משנה את התרגול, ואם מדברים על יוגה כדבר גמיש ואדפטיבי אז גם למזג האוויר היוגה מתאימה את עצמה, להלן כמה טיפים קטנים שיעזרו לנו לתרגל בקיץ בשלום.

אז מה עושים עם הברכות לשמש?
אחד הדברים שיוצרים אצלנו חום הוא תרגול בתנועה, ובפרט כאשר זו תנועה מהירה יחסית אשר נעשית ברצף כפי שקורה למשל בתרגול של מספר רב של ברכות שמש.
אז תמיד אפשר לבחור בתרגול יותר סטאטי עם פחות תנועה בתוך תנוחות וביניהן. במידה ואנו בוחרים לתרגל ויניאסות (רצפי תנוחות בתנועה), מומלץ להוריד קצת את הקצב, להדגיש את החשיבות של נשימה נוחה לאורך כל הדרך ואם צריך לעצור מדי פעם באחת מן התנוחות למספר רגעים (עוד סיבה טובה לשהות קצת בתנוחה החשובה כל כך - טדאסנה – עמידת ההר).
בתמיכת נשימה ותשומת לב נוכל להכיל את החום הפנימי אשר נוצר בתנועה ושעשוי לגרום לאי נוחות במהלך התרגול. עם הזמן הגוף לומד לנוע בצורה יותר יעילה וחסכונית גם כשחם וליכולת זו יש חשיבות רבה גם בחיי היום יום שלנו.

נשימה
לנשימה פוטנציאל רב ליצור שינוי בגוף, בתודעה וגם במידת החום.
בקיץ אפשר להיעזר בתרגילי נשימה מקררים במהלך התרגול וגם בחיי היום יום על מנת להרגיע ולקרר במידת הצורך.
תרגיל אחד הוא Sheetali Pranayama ) Sheet ) בסנסקריט - קר .
תרגיל נשימה זה עוזר לקרר את הגוף והשרירים, להרגיע את התודעה ולהשרות קצת רוגע ביום קיץ חם. נעשה אותו כך:
נמצא תנוחת ישיבה נוחה, נעצום עיניים ונאפשר תשומת לב ונשימה נוחים. נוציא את הלשון החוצה ונגלגל את צידי הלשון מעלה כך שנוצר מעין צינור/מנהרה. ניקח שאיפה דרך אותו צינור ונכוון אותה אל החיך העליון, בסוף השאיפה נכניס את הלשון נסגור את הפה וננשוף דרך האף. השאיפה תייצר צליל שריקה שמזכיר את הרוח (וגם זה עוזר לקרר קצת את האווירה). ניתן לתרגל נשימה זו מספר מחזורים ברצף ולשלב אותה בתחילת או בסוף תרגול.
לתשומת לבך:
מכיוון שאנו שואפים דרך הפה ולא יכולים להיעזר במנגנוני הסינון של האף יש לשים לב לא לתרגל נשימה זו בסביבה מזוהמת או במהלך ימים קרים מאוד (הלוואי עלינו..).
על אנשים הסובלים מלחץ דם נמוך או בעיות נשימה להיזהר עם תרגיל ה Sheetali.
חלקנו מתקשים לגלגל את הלשון אך ניתן עדיין לבצע את התרגיל ולהתמקד בהכנסת אוויר אל החיך העליון, ניתן גם לעשות תרגילי נשימה מקררים אחרים (לדוגמא  Seetkari ).
גם לנשימת האוג'אי אשר נהוג לנשום במהלך התרגול ואשר יכולה ליצור חום רב אפשר למצוא וריאציה קרירה יותר ע"י מיקום תשומת הלב בשאיפה, אל כניסת האוויר באיזור הנחיריים ומגע האוויר עם החיך העליון.

לשלב אלמנטים מרגיעים במהלך התרגול
מדיטציה, נשימה, שוואסנה (תנוחת ההרפיה) ארוכה, יוגה נידרה  ותנוחות מתאימות -  כולם יעזרו להתמודד עם החום ומומלץ לשלבם לפני, במהלך או בסוף התרגול.
מבחינת תנוחות אני מוצא שכפיפות פשוטות קדימה (למשל תנוחת עובר) בשילוב דגש על נשיפה מתאימים מאוד על מנת להרגיע ולקרר. תנוחות רסטורטיביות שונות בתמיכת אביזרים יכולות להעצים את אפקט ההרפיה. לדוגמא  Supta Bahda Konasan,   supported child's pose – עובר או supported bridge  pose – גשר.


קירור חיצוני
על נושא המזגן מדברים רבות. הקור החיצוני על אף שהוא אולי מרגיע פסיכולוגית אינו תורם ואף מזיק, הוא יוצר חוסר איזון בין הסביבה החיצונית לפנימית, פוגע בפעילות השרירים ומקשה על הגוף לפתח את מנגנוני הסבילות לטמפרטורה. דבר אשר מאוד בולט בימינו בתלות הגדולה שיש במייצבי טמפרטורה חיצוניים גם בחורף וגם בקיץ. למי שרוצה להעמיק בנושא אפשר לקרוא מאמר על תרגול יוגה בלי מזגן.
נקודה נוספת היא שתיית מים (ובפרט קרים) במהלך התרגול. בתרגול יוגה חמה ממליצים לשתות מים במהלך התרגול בשל איבוד הנוזלים הרב. לעניות דעתי שתיית מים מקררת בצורה מלאכותית את הגוף ויוצרת את אותם אפקטים אשר הרגע הזכרנו ולכן אינה מומלצת. חשוב כמובן לשים לב להשלים את הנוזלים שאיבדנו במהלך התרגול אך לא במהלכו.

מה עם מפלס העצבים?
ככל שאנו מתקדמים לעומק הקיץ, בד בבד עם מפלס הטמפרטורה עולה גם מפלס העצבים.
היוגה מציעה לנו כלים רבים לעודד הרפיה ורוגע גם כאשר הסביבה לוהטת ואת חלקם הזכרנו.
אולי הדבר החשוב ביותר הוא להבין שהקיץ נותן לנו הזדמנות ללמוד שיעור בהכלה -
של החום הפנימי, של החום החיצוני ושל התגובות שלנו ואנשים מסביבנו -  בסטודיו, ברחוב או בפקק תנועה.

שיהיה לכולנו קיץ נעים.